Rabu, 12 April 2017

Ingatlah..Meski Tidak Ada Tempat Untuk Mengadu Ketika Bersedih, Tetapi Masih Ada Tempat Untuk Bersujud...

Medianda – Sahabat medianda Masalah dalam kehidupan itu sudah biasa dan semua orang tentu pernah mendapatkan masalah. Namun setiap orang ada jalan kehidupan masing-masing. Ada orang mempunyai jalan hidup selesa, aman dan kelihatan bahagia. Tapi, ada juga orang yang kehidupannya sangat berat, penuh cobaan dan tidak pernah bahagia. Kita semua tidak pernah tahu sama ada mereka benar-benar bahagia, atau pura-pura bahagia atau mereka sebenarnya bahagia tapi mereka tidak bisa mensyukuri kebahagiaan yang mereka ada.Kita semua tahu jika semua orang sebenarnya mempunyai masalah dalam kehidupannya. Sementara masalah itu, selalu dihidangkan sesuai dengan kemampuan dari Tuhan. Bagi yang selalu bersyukur, masalah besar akan ditakluknya dengan mudah.


Tapi, bagi mereka yang selalu mengeluh, masalah yang sangat ringan akan terasa sangat berat, melelahkan dan membuat rasa putus asa. Ketika masalah mendatangi kita, yakin sahaja bahawa kita boleh mengatasi setiap masalah tersebut, kita pasti boleh.

Walaupun kita harus melaluinya sendiri, selama kita kuat dan yakin boleh, masalah besar sekalipun sebenarnya tak akan jadi halangan bagi kita untuk menggapai bahagia.

Tuhan Maha Tahu Apa Yang Membuatmu Bahagia

Kita harus percaya bahwa Allah tidak akan pernah meninggalkan kita bersendirian. Walaupun dalam kenyataannya tidak pernah ada teman, sahabat juga kekasih yang siap menjadi sandaran di kala hati sedih, terluka dan masalah menghampiri dengan sewenang-wenangnya. Kita harus percaya bahawa masih ada tempat untuk lebih kerap bersujud dan meminta yang terbaik dari-Nya.

Tuhan Maha Tahu akan apa yang membuatmu bahagia. Tuhan, juga Maha Tahu tentang apa yang terbaik untukmu. Mungkin, pada masa ini, membuatmu rasa kecewa, terluka dan menderita karena Dia tahu kamu akan lebih bahagia selepas ini.

Ini menunjukkan jalan yang terbaik padamu dan kamu harus yakin bahawa apa yang telah digariskan untukmu adalah yang membuatmu bahagia. Kita hanya perlu percaya, Tuhan tak akan membuat kita rasa kecewa dan terluka dalam waktu yang lama.

Kita, hanya perlu lebih bersyukur dan menerima segala-galanya. Melalui rasa syukur, dapat dipastikan bahawa perlahan-lahan perasaan yang semula sangat kecewa akan menjadi sangat bahagia.

Kalau Belum Ada Bahu Untuk Bersandar, Sekurang-kurangnya Masih Selalu Ada Tempat Untuk Bersujud

Dalam kehinaan yang mendalam dan kesedihan yang menyesakkan dada sementara tak ada bahu untuk bersandar atau sekadar mencurahkan air mata, kita tak perlu khuatir akan hal itu.

Selain bahu untuk bersandar, masih ada tempat yang lebih indah untuk berkeluh kesah dan mencurahkan segala-galanya. Ingat, masih ada tempat untuk selalu bersujud dan meminta yang terbaik dari-Nya.

Adalah sebaik-baik tempat untuk bercerita, mendedahkan segala-galanya dan meminta kebahagiaan yang sesungguhnya. Selama kita mahu mendekati padaNya, Tuhan juga akan selalu ada dengan kita.

Allah tidak pernah sedetik pun meninggalkan kita. Yang ada, kita yang kerap kali terlena dengan kefanaan sementara dunia seisinya lantas sering kali meninggalkan-Nya.

Jika ketika ini kamu rasa tiada tempat untuk menyandarkan kepala dan rasa lebih tenang, ingat lagi bahawa kamu masih punya banyak tempat untuk bersujud, berdoa dan memeluk semesta melaluinya.

Di tempat sujud di keheningan malam, dipastikan kamu akan mendapati kemudahan luar biasa selama kamu ikhlas melakukannya. Tidak perlu dengan bersujud, mendekatkan diri dengan-Nya dan mengharapkan cinta luar biasa dari-Nya sebenarnya boleh kamu lakukan sesuai dengan keyakinan masing-masing di dalam dada.

Semoga bermanfaat, aminSumber:Wajibbaca
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+
Tags :

Related : Ingatlah..Meski Tidak Ada Tempat Untuk Mengadu Ketika Bersedih, Tetapi Masih Ada Tempat Untuk Bersujud...

loading...